svar till bodils kommentar

Stärkelsen finns i mjölet, när vi gjorde stuvningarna använde vi oss av vetemjöl, när vi gjorde saftsoppa så hade vi istället potatismjöl!

FETT OCH MAT

1g fett ger 37 kJ, 1g stärkelse ger 17 kJ, och 1g protein ger 17 kJ. Om vi inte får i oss tillräckligt med fett, så kommer kroppen förbränna bort det fettet, och när fettet är borta tar kroppen bort proteinerna. Man måste ha fett också för att det ger kroppen värme, men man ska akta sig för vilka fetter man äter, det finns mättade och omättade fetter.

Man kan kolla hur ofta man ska äta, det är bra att äta en rejäl frukost, och en lagom middag, för kroppen hinner förbränna alla kolhydrater man äter på dagen, på kvällen behöver man inte äta så mycket. Man ska helst undvika snabbmat men ett och annat besök på mcdonalds gör ju inte så mycket.

Frukost

Om man ska ha en bra frukost ska man framför allt äta långsamma kolhydrater, dom håller länge.
Då ska man till exempel inte äta mycket socker, för det är snabba kolhydrater och kroppen tar då åt sig direkt.
Att äta till exempel mörkt bröd till frukost är bra, för då får man i sig långsamma kolhydrater och det är samtidigt nyttigt.

Redning

Redning är en matlagningsteknik som används för att göra en vätska mera tjockflytande. Man gör det med att blanda ut den med stärkelser och på så sätt göra en sås, stuvning eller kräm.
Det finns två olika typer av redningar, toppredning och bottenredning.
En bottenredning är när stärkelseblandningen görs från början och är grunden för såsen, som i exempelvis vitsås.
En toppredning tillsätts i efterhand, så kan man lägga i tills man tycker det passar.
När vi gjorde saftkräm i hemkunskapen använde vi oss av bottenredning,
när vi gjorde stuvning använde vi oss av toppredning.

min hemkunskapsblogg :)

hej bodil

RSS 2.0